Paulína Pszczólková

Ceremoniálne kakao ako cesta do srdca ženy

Doteraz si pamätám svoju prvú kakaovú ceremóniu, akoby to bolo včera. Bolo to práve kakao, ktoré mi pomohlo otvoriť sa viac ženskému princípu počas retreatu na Kostarike. Súčasťou programu bola práve aj kakaová ceremónia, a hoci som o kakau do vtedy vedela už celkom dosť a sama som s ním už nejakú dobu pracovala doma, sila ceremónie v kruhu 30 žien ma ohromila

Každá z nás si do kruhu niesla svoje témy, avšak zámer za každým z tém bol veľmi podobný. Túto zvláštnu synchronicitu som zažila aj neskôr v rámci iných, vrátane mnou vedených kakaových ceremónií a je to pre mňa do dnes jedna z tých magických vlastností života, ktoré nejde analyzovať hlavou a naopak nás učia dôverovať neznámu. Spoločný zámer má ohromnú moc a kakao silu zámeru len umocňuje. Než pozdieľam viac o tom, ako sa dá práve kakao využiť v rámci kultivovania našej ženskej esencie, v skratke vysvetlím, čo to ceremoniálne kakao vlastne je

Význam ceremoniálneho kakaa pre staroveké kultúry a dnes

Ceremoniálne kakao je najpriamejší, vysokokvalitný produkt stromu kakaovníka, ktorý sa tradične používa v duchovných, liečebných a obradných praktikách domorodými kultúrami v Strednej a Južnej Amerike už tisíce rokov. Kakao sa považuje za posvätnú rastlinu, ktorá nám môže pomôcť spojiť sa s naším vyšším ja a so svetom prírody.

Na rozdiel od komerčných čokoládových produktov, ktoré sú príliš spracované a obsahujú množstvo prísad, ceremoniálne kakao je vyrobené z pražených či nepražených kakaových bôbov, ktoré sú pomleté na kakaovú pastu. Táto pasta sa po stuhnutí nakrája a zmieša s horúcou vodou alebo inými prísadami, aby sa vytvoril bohatý, zemitý a mierne horký nápoj. Jedná sa teda o najpriamejší spracovaný produkt, aký z kakaovníku dokážeme dostať. Domorodé kultúry kakao tiež nazývali “nápoj Bohov” a strom kakaovník zase “Mama kakao”. Kakao bolo pre nich dokonca cennejšie, než zlato – aj preto sa používalo po určitú dobu ako platidlo. 

Ceremoniálne kakao sa dodnes často používa pri ceremóniách, meditáciách a liečebných praktikách na zvýšenie sústredenia, podpory emocionálnej pohody a otvorenie srdca. Pomáha nám dostať sa pozornosťou z hlavy do tela a nášho srdca

Verí sa, že kakao má celý rad zdravotných benefitov, vrátane zlepšenia nálady, zníženia úzkosti a depresie, zlepšenia kognitívnych funkcií a podpory kardiovaskulárneho systému. Obsahuje antioxidanty, flavonoidy a ďalšie zlúčeniny, ktoré môžu mať protizápalové a protirakovinové účinky. Kakao tiež obsahuje ohromné množstvo horčíku, ktorý pomáha zrelaxovať telo napríklad aj počas PMS, ďalej obsahuje teobromín, anandamid (molekula blaženosti) a fenyletylamín, ktoré majú uvoľňujúci, stimulačný a povznášajúci účinok na myseľ a telo.

Využitie kakaa pre kultiváciu ženskej energie

Tieto srdce otvárajúce a energizujúce vlastnosti kakaa pomáhajú kultivovať ženskú energiu vďaka podpore prepojenia sa s našimi emóciami, intuíciou a našou vnútornou múdrosťou. Kakao nám môže priniesť: 

  • Zvýšené sebauvedomenie a sebaprijatie
  • Zlepšená emocionálna regulácia a spojenie sa s emóciami
  • Väčšia intuícia a jasnosť nášho účelu či zmyslu života
  • Zvýšený pocit vnútorného pokoja a radosti
  • Zlepšenie vzťahov s ostatnými prostredníctvom zvýšenej empatie a súcitu

Keď začínate s kakaom pracovať doma, stačí naozaj málo. Nižšie nájdete návod na jednoduchú kakaovú ceremóniu, ktorú si môžete spraviť kedykoľvek v pohodlí vášho domova:

1. Zvedomte si zámer, s akým kakao budete pripravovať a piť: Pred samotnou prípravou si nájdite čas na premyslenie svojho zámeru. Aký aspekt svojej ženskej energie chcete kultivovať? Čo chcete zažiť počas ceremónie? Stanovenie zámeru vám môže pomôcť sústrediť vašu energiu tam, kde ju mať chcete a vytvoriť tak z ceremónie zmysluplnejší a hlbší zážitok.

2. Príprava kakaa: Pri príprave nápoja postupujte podľa niektorého z receptov – obecne platí, že čím “hlbšie” chceme v ceremónii ísť, tým viac gramov kakaa rozpustíme vo vode či v rastlinnom mlieku. Už pri samotnej príprave kakaa sa sústredíme na náš zámer, ktorý do kaka vkladáme. 

3. Vytvorte si posvätný priestor: Nájdite si pokojný a pohodlný priestor pre ceremóniu. Môžete sa naladiť zapálením sviečok, pálením kadidla alebo vytvorením oltára so zmysluplnými predmetmi.

4. Pred prvým dúškom kakaa: Pred samotným pitím poďakujte do “troch strán”: venujte ďakovnú myšlienku všetkým ľuďom, ktorí sa na výrobe ceremoniálneho kakaa podieľali. Poďakujte tiež Matke Zemi a Mame kakaovníku za to, že existujú a splodili túto medicínu, z ktorej máme tak veľký úžitok. Nakoniec poďakujte samy sebe za to, že ste si venovali tento čas. 

Nakoniec si uvedomte váš zámer s pozornosťou v oblasti vášho srdca a zo srdca pomaly vkladajte energiu zámeru cez paže až do šálku s kakaom. Vizualizujte si, ako zámerom, ktorý plynie zo srdca, nabíjate vaše kakao. Môžete si tiež ku kakau jemne privoňať a navnímať ho všetkými zmyslami. 

5. Pitie kakaa: Keď to tak budete cítiť, môžete začať pomaly kakao piť. Vychutnávajte si každý dúšok. Môžete si tiež nastaviť konkrétny čas na pitie kakaa, napríklad 30 minút. Pustite si hudbu, ktorá váš zámer podporí a využite tento čas na meditáciu, zapisovanie si vhľadov do denníku alebo iné praktiky, ktoré vám pomôžu spojiť sa s vašou ženskou energiou. Môžete tiež použiť môj kakaový playlist, ktorý nájdete na Spotify. 

5. Prepojenie sa so ženským princípom: Keď pijete kakao, zamerajte svoju pozornosť na svoje srdce. Môžete si predstaviť ružové alebo zelené svetlo vo svojom srdci a cítiť, ako sa táto energia rozširuje a vyžaruje do celého tela. Tento čas môžete využiť aj na to, aby ste sa zamysleli nad tým, čo pre vás znamená stelesnenie ženskosti a ako môžete tieto kvality pestovať vo svojom každodennom živote.

6. Vyjadrenie vďačnosti: Keď bude ceremónia u konca, venujte chvíľu vyjadreniu vďačnosti za zážitok a za kakao. Môžete si tiež stanoviť zámer nosiť túto energiu so sebou počas dňa a pokračovať tak v kultivácii svojej ženskej esencie.

Recept pre vašu kakaovú ceremóniu doma

A aby vaša ceremónia mohla byť kompletná, nižšie zdieľam jednoduchý recept, ktorý je skvelý práve ak je vašim zámerom pripojiť sa viac so svojou ženskosťou. Vďaka mlieku a tejto konkrétnej zmesi korenín sa mierne zjemní horkosť kakaa, zatiaľ čo účinky zostávajú rovnaké. 

K príprave ceremoniálneho kaka budete potrebovať:

  • 200ml kvalitného ovseného mlieka
  • 35g ceremoniálneho kakaa
  • Lyžica medu
  • Trochu chili, škorice a muškátového oriešku
  • Jedlé kvetiny navrch kakaa (pre lepší vizuálny zážitok)
  • Prípadne môžete pridať ashwagandu alebo bio prášok z ruže

Postup:

Zohrejeme mlieko v hrnci, ceremoniálne kakao nakrájame na jemné kúsky a keď bude mlieko teplé, kakao vložíme do hrnca. Šľaháme metličkou dovtedy, kým sa kakao plne nerozpustí a na povrchu sa nevytvoria bublinky. Pridáme med a korenie podľa chuti, opäť chvíľu miešame. Kakao by sa nemalo začať variť, maximálna teplota je 80°. Takto pripravené kakao nalejeme do šálku, ktorý je pre kakao určený, a môžeme pokračovať v ceremónii:)

Ako k ceremoniálnemu kakau pristupujem ja v rámci ženských kruhov

Ja osobne s kakaom pracujem nielen v rámci svojej sebarozvojovej praxe, ale aj v rámci ženských kruhov. Kakao zo svojej podstaty nesie mocnú, ženskú energiu Matky Zeme. Otvára naše srdce na fyzickej aj energetickej úrovni a my sa tak stávame vnímavejšími k našim skutočným pocitom, prianiam, vnemom a vhľadom. Má ohromný potenciál nielen v rámci terapie ale práve aj v rámci napojenia sa viac na našu ženskú podstatu

Keď nás kakao takto krásne naladí a otvorí a my sa staneme vnímavejšími k našim pocitom a vnemom, zvyčajne pokračujem vedenou meditáciou na konkrétnu tému. Celý zážitok je tak umocnený, pretože kakao, hudba a prežitky sprostredkované meditáciou sa vzájomne krásne podporujú. V prípade, že by ste sa rady zúčastnili niektorej z nadchádzajúcich kakaových ceremónií, navštívte tento odkaz.

Kakao, udržateľnosť a zdravie

Keďže ceremoniálne kakao sa na Západe stáva čoraz populárnejším, je dôležité mať na pamäti vplyv našej spotreby na životné prostredie a ľudí, ktorí kakao pestujú a zbierajú. Hľadajte fair trade a organické kakao a podporte spoločnosti, ktoré uprednostňujú udržateľnosť a etické postupy získavania zdrojov. Ak s kakaom začínate doma, doporučujem začať s menším množstvom a dávku postupne navyšovať tak, ako budete cítiť. V prípade, že beriete nejaké špecifické lieky alebo si nie ste istí, či je kakao pre vás vhodné vzhľadom k zdravotnej kondícii, poraďte sa pred konzumáciou s vašim lekárom. 

Pamätajte, že ceremoniálne kakao je mocný nástroj a je dôležité pristupovať k nemu s rešpektom a vedomým zámerom. Podvoľte sa jeho sile, otvorte svoje srdce a vychutnajte si jeho podmanivú chuť kedykoľvek, keď sa vám zažiada.

Nech je vám tento článok dobrým sprievodcom.

S láskou

Paula 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *